Geuzenveld-Slotermeer Amsterdam Nieuw-West

Stedelijke vernieuwing / wijkaanpak

Programma
Wonen, voorzieningen, openbare ruimte, infrastructuur
Functie
senior projectmanager
Opdrachtgever
Gemeente Amsterdam

Geuzenveld-Slotermeer is één van de gebieden binnen Amsterdam die nauwelijks profiteren van de enorme groei en economische ontwikkelingen. Diverse buurten, waaronder de de Couperusbuurt, de Dichtersbuurt en de Lodewijk van Deysselbuurt behoren tot de laagst gewaardeerde buurten van Amsterdam.

Het gebied heeft een rustig maar ook wat achteraf gelegen tuinstadkarakter. Met alle grootstedelijke ontwikkelingen er omheen, zoals de uitrol van het centrum, de ontwikkeling van Sloterdijk en de Ringspoorzone, de afwaardering van de Haarlemmerweg en de ontwikkeling van Havenstad, verandert de positie van de wijk in de stad.

De fysieke vernieuwing van delen van dit gebied is door de economische crisis stil komen te liggen. Deze stilstand heeft het vertrouwen van bewoners in corporaties en de gemeente geen goed gedaan. Corporaties en gemeente willen voor Geuzenveld–Slotermeer de handen weer ineenslaan om gezamenlijk met bewoners, instellingen en ondernemers een inclusieve buurtverbetering vorm te geven.

De opgave omvat zowel het verbeteren en verduurzamen van de woningen (door renovatie of sloop/nieuwbouw), het toevoegen van extra woningen in verschillende prijsklassen en het verbeteren van de openbare ruimte en voorzieningen. Daarnaast is het doel om door middel van een aantal infrastructurele ingrepen het gebied beter te verbinden met de rest van de stad. De fysieke verbetering gaat daarbij hand in hand met het versterken van de sociale (en sociaaleconomische) aanpak.

Tags